en-GBlv-LV
en-GBlv-LV

Vēža savlaicīgas diagnostikas pētījums Cēsīs. 2013. gada 12. decembrī Cēsīs, Bērzaines ielā 16 notika preses konference, lai iepazīstinātu ar Latvijas Universitātes un Cēsu novada pašvaldības kopīgi izveidotā Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra (turpmāk – Centrs) pirmo divu mēnešu darba rezultātiem un iespējām, ko pētījums sniedz iedzīvotājiem.


Centrs uzsāka savu darbību šī gada 9. oktobrī, tādējādi Cēsis kļuva par pirmo Latvijas pilsētu, kurā sākta plaša kuņģa un zarnu vēža agrīnas atklāšanas pētījuma pilotēšana. Par pētījuma dalībniekiem var kļūt iedzīvotāji vecuma grupā no 40-64 gadiem. Atbilstošu dalībnieku atlasi palīdz veikt ģimenes ārsti. Pateicoties šai sadarbībai un Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra darbinieku profesionālai un aktīvai iesaistei, šobrīd pētījumā piedalījušies jau vairāk kā 150 iedzīvotāji. Visiem pētījuma dalībniekiem tiek sniegtas profesionālas konsultācijas, izmeklējumu skaits atkarīgs no dalībnieku iedalījuma pamatgrupā vai kontroles grupā. Nepieciešamības gadījumā tiks rekomendēta tālāka izmeklēšana, kā arī piedāvāta ārstēšana helikobaktērijas atklāšanas gadījumā ar mērķi mazināt kuņģa vēža attīstības risku.

Šobrīd plānots darbu Cēsīs turpināt vismaz līdz marta beigām, iesaistot ne mazāk kā 500 iedzīvotājus.

Preses konferencē piedalījās Cēsu domes priekšsēdētājs J.Rozenbergs, Latvijas Universitātes asociētais profesors M.Leja, Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra darbības organizatore B.Trinska – Roze. Bija iespēja apskatīt Centra telpas un runāt ar darbiniekiem.

 

Dienas kārtība:

1. Par Cēsu pašvaldības iesaisti pilotpētījumā un atbalstu iedzīvotāju veselības veicināšanā - domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

2.  GISTAR pētījuma nozīmīgums sasaistē ar vēžu aktualitāti, pašvaldību atbalsta nozīmīgums – Mārcis Leja.

3. Ieskats Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra pirmo 2 mēnešu darbā (pētījuma organizēšana sadarbībā ar ģimenes ārstiem, iedzīvotāju atsaucība, atsauksmes)  - Baiba Trinska – Roze.

4. Jautājumi, atbildes, Cēsu profilakses un savlaicīgas diagnostikas centra apskate.


2013. gada 7 decembris Latvijas Gastroenterologu 6. Kongresa ietvaros prof. M.Leja nolasīja lekciju „Onkogastroenteroloģija”, aktualizējot kuņģa vēža problēmu un informējot par GISTAR projekta aktualitātēm.


2013. gadā no 4-6. decembrim Lionā, Francijā Starptautiskā vēža pētniecības aģentūra (IARC) organizēja darba grupas sanāksmi „Helicobacter pylori eradikācija (likvidēšana) kuņģa vēža profilakses nolūkā”. Starptautiskie eksperti vienojās, ka pārredzamā nākotnes periodā kuņģa vēzis saglabāsies kā nozīmīga veselības problēma, līdz ar to nepieciešams ieviest stratēģiskus pasākumus ar mērķi mazināt šī audzēja izraisīto mirstību. Stratēģiju ieviešana kuņģa vēža saslimšanas riska reģionos veicama labi kontrolētu pētījumu veidā.


2013. gada 3. decembrī, Lionā, Francijā GISTAR projekta gaita un plāni tika pārrunāti Starptautiskajā vēža pētniecības aģentūrā (IARC) Lionā, Francijā ar Profilakses un ieviešanas grupas vadītāju R. Herrero, kā arī citiem šīs organizācijas ekspertiem.


2013. gada 15. novembrī Eiropas Gastroenteroloģijas tilta konferences laikā iespējamā iesaiste GISTAR projektā tika pārrunāta ar virkni – potenciālajiem projekta centriem, t.sk. Krievijā (Novosibirska, Jakutska).


2013. gada 6. novembrī veiktas papildus Cēsu pilotpētījuma darbinieku apmācības Rīgā.


2013. gada 23. oktobrī Baltkrievijas-Latvijas starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos 9. sēdes laikā Rīgā sagatavošanas darba grupā tika pārrunātas iespējas un ierobežojumi GISTAR projektu attīstīt Baltkrievijā.


2013. gada 14. oktobrī Vienotās Eiropas Gastroenteroloģijas nedēļas konferences ietvaros tika nolasīts mutisks referāts par GISTAR pētījuma dizainu. Ziņojumu noklausījās pārstāvji no daudzu valstu potenciālajiem dalības centriem.


2013. gada 13. oktobrī Berlīnē, Vācijā starptautiskās organizācijas „Vesela kuņģa iniciatīva” gadskārtējās Eiropas sanāksmes laikā tika sniegta informācija par GISTAR projekta progresu. Informācija par GISTAR projektu pieejama arī šīs organizācijas mājas lapā http://www.hsinitiative.org/study-proposals.html.


2013. gada 9. oktobrī uzsākts pilotpētījums Cēsīs, rekrutēti pirmie trīs dalībnieki.


2013. gada 3. oktobrī notika GISTAR pētījuma administrējošo darbinieku, Cēsu pilotpētījuma darbinieku un Sociālās aģentūras vadības tikšanās ar Cēsu ģimenes ārstiem par pētījuma informēšanu un sadarbības nepieciešamības skaidrošanu.


2013. gada 3. oktobrī saņemts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas atbalsta fonda Medicīnisko un biomedicīnisko pētījumu ētikas komitejas atzinums pētījumam "Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un pepsinogēnu noteikšanu".


2013. gada 3. oktobrī Cēsu novada domē tika pieņemts lēmums par līdzdalību pētījumā "Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītas mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni (GISTAR)".


No 2012. gada marta līdz 2013. gada septembrim veikta pētījuma sagatavošana (protokols, anketa, anketētāja rokasgrāmata, standarta procedūru apraksti, datu ievades sistēma un datu vadības sistēmas ceļvedis, aprēķini, iepirkumi u.c.).


2013. gada 28. septembrī noslēgta vienošanās starp Starptautisko vēža pētniecības aģentūru (IARC) un Latvijas Universitātes par sadarbību pētniecībā un savstarpēju akadēmisku apmaiņu „Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītas mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni (GISTAR)” pētījuma ietvaros.


2013. gada 26. septembrī notika GISTAR pētījuma administrējošo darbinieku tikšanās ar Cēsu slimnīcas vadību (Dr. Ingunu Liepu) un domes deputātiem Dr. V. Vaivodu, Dr. E. Geruļski diskusijai par endoskopijām.


2013. gada 24. septembrī noslēgts Latvijas Universitātes un Cēsu novada domes Sadarbības līgums ,,Daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītas mirstības samazināšanai, veicot H.pylori eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni (GISTAR)” ietvaros.


2013. gadā no 16.09 līdz. 18.09. un no 25.09. līdz 27.09. organizētas 6 dienu apmācības potenciālajiem darbiniekiem Cēsīs ar sekojošu darba līgumu slēgšanu.


2013. gadā no 12 līdz 14 septembrim Madridē, Spānijā notika Eiropas Helikobaktērijas pētniecības grupas gadskārtējais kongress. Kongresa ietvaros stenda referāta veidā tika parādīts GISTAR projekta dizains, notika pārrunas ar starptautiskajiem sadarbības partneriem.


Dalība X Starptautiskajā kuņģa vēža kongresā Itālijā, Veronā, 2013 gadā no 19. - 22. jūlijam, kurā GISTAR posteris ieguva apbalvojumu.


2013. gada 26. martā saņemts IARC Ētikas komitejas atzinums 12-36 IEC par pētījuma protokolu.

  

2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA

 
Copyright 2012-2024 by Institute of Clinical and Preventive Medicine, University of Latvia