en-GBlv-LV
en-GBlv-LV

2012. gada novembris - decembris. GISTAR pētījuma protokola saskaņošana Starptautiskajā vēža pētniecības aģentūrā (IARC).


2012. gada 16. augustā plkst. 11:00 Alūksnē, Dārza ielā 11, Alūksnes novada pašvaldībā notika seminārs "Gremošanas sistēmas vēžu profilakses pētījums GISTAR pierobežas reģionos". Seminārs tika organizēts LU ESF projekta „Agrīnas audzēju diagnostikas un novēršanas starpdisciplināra izpētes grupa” (nr.2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA/VIAA/016) ietvaros. Semināru atbalstījusi Alūksnes novada dome.

 Darba seminārs

 Gremošanas sistēmas vēžu profilakses pētījums GISTAR  pierobežas reģionos

Alūksne, Alūksnes novada pašvaldība, Dārza iela 11

2012.gada 16.augusts plkst.11.00 – 13.30

Dienas kārtība:

10.30

Reģistrācija, kafijas galds

 

11.00 – 11.10

Semināra atklāšana

Aivars Fomins,

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs

11.10 – 11.30

Informācija par problēmas aktualitāti: kuņģa un zarnu vēžu izplatība Austrumeiropā

Mārcis Leja,

LU asociētais profesors, ESF projekta zinātniskais vadītājs

11.30 – 11.50

Pieredze un secinājumi no Latvijas Universitātes 2011.gadā realizētā ESF projekta zarnu vēža skrīninga pilotpētījuma

Daiga Šantare, LU

Ilze Kikuste, LU

11.50 - 12.20

Jaunā GISTAR projekta koncepcija, t.sk. pilotprojekts Latvijā un Baltkrievijā 2013. gadā

Mārcis Leja,

LU asociētais profesors, ESF projekta zinātniskais vadītājs

12.20 – 12.35

GISTAR projekta atpazīstamība interneta vidē

Arnis Kiršners, LU,

Sergejs Paršutins, LU

12.35 – 13.30

Diskusija par GISTAR pilotprojekta uzsākšanas iespējām Latvijas un Baltkrievijas pilsētās

Vada:

Mārcis Leja, LU

Inga Upmace, LU

13.30

Noslēgums

 

Seminārā tika aicināti piedalīties:
    Latvijas pierobežas novadu pašvaldību pārstāvji: Alūksne, Balvi, Ludza, Kārsava

    Reģiona ģimenes ārstu un speciālistu pārstāvji

    Baltkrievijas vēstniecības/konsulāta pārstāvji

    Pečoru, Pleskavas administrāciju pārstāvji

    Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji


Kontaktkoordinātes:
    Ligita Podziņa, tālr. 2639474526394745, e-pasts: ligita.podzina@aluksne.lv
    Inga Upmace, tālr. 2916265329162653, e-pasts: inga.upmace@gmail.com

Seminārs tika organizēts LU ESF projekta „Agrīnas audzēju diagnostikas un novēršanas starpdisciplināra izpētes grupa” (nr.2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA/VIAA/016) ietvaros. Semināru atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība.

Semināra "Gremošanas sistēmas vēžu profilakses pētījums GISTAR  pierobežas reģionos" galvenie secinājumi un ieteikumi
Seminārā  ,,Gremošanas sistēmas vēžu profilakses pētījums GISTAR pierobežas  reģionos’’,  kas notika šī gada 16.augustā Alūksnes novada pašvaldībā, piedalījās 26 dalībnieki no Alūksnes, Balvu, Ludzas un Kārsavas pašvaldībām. Pēc iepazīstināšanas ar jaunā GISTAR pētījuma koncepciju, notika diskusija, kuras laikā tika apspriestas projekta ieviešanas iespējas, uzklausīti ierosinājumi un komentāri.

 Diskusijas galvenie secinājumi un ieteikumi projekta plānošana:

1. Iedzīvotāji nav pietiekami informēti par vēža izplatības aktualitāti un šobrīd valsts apmaksāto kolorektālo (taisnās un resnās zarnas) vēža skrīningu. GISTAR projekta laikā iedzīvotāji pastiprināti jāizglīto, informācijai jābūt vienkāršā valodā un saprotamai: LU projekta darba grupa izveidos informāciju par projekta mērķiem un aktivitātēm; pašvaldības un to speciālisti sniegs informāciju iedzīvotājiem.

2. Projektā plānotie bezmaksas izmeklējumi varētu būt pieprasīti, jāizstrādā kārtība, kādā iedzīvotāji, kuriem pētījuma gaitā tiks atklāti trauksmes simptomi jeb analīzēs konstatētas novirzes no normas, saņems tālāku kvalificētu medicīnisko aprūpi neatkarīgi no pastāvošajām kvotām: jautājums apspriežams Veselības ministrijas un vietējā līmenī.

3. Lai vienotos par sadarbību projekta ieviešanas laikā starp LU un pašvaldībām, precizējot pušu ieguldījumus un saistības, paredzēts izstrādāt nodomu protokolu starp LU un pašvaldībām: LU kopā ar pašvaldībām sagatavos protokola priekšlikumu.

4. Lai informētu par GISTAR pētījuma iecerēm vairāk pašvaldību pārstāvju, LU projekta pārstāvji rudenī tiks aicināti sniegt informāciju par paredzamo pētījumu Vidzemes reģiona kārtējās plānošanas sēdē, kā arī jāattīsta sadarbība ar Latgales plānošanas reģionu: informāciju nodrošinās Vidzemes plānošanas reģions, Kārsavas un Ludzas novadu pašvaldības.

5. Jāveicina pārrobežu sadarbība. Lai vienotos par pētījuma norisi Latvijas austrumu pierobežā, tiks organizēta tikšanās ar Baltkrievijas pilsētu pašvaldību pārstāvjiem: LU pārstāvji tiksies ar Baltkrievijas pašvaldībām.

6. Jāizvērtē pārrobežu sadarbības iespējas ar Krieviju. Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētājs pārrobežu sadarbībai veltītā sanāksmē Pleskavā no 5.-7.septembrim pārrunās sadarbības iespējas, LU sagatavos prezentācijai īsu GISTAR projekta aprakstu krievu valodā.


2012. gada 13. jūlijā plkst. 13.00 Rīgā, Linezera ielā 6, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas Linezers Konferenču zālē notika sanāksme par jaunā starptautiskā populācijas pētījuma GISTAR (Gastrointestinal cancer prevention study by predicting atrophic gastritis and colorectal lesions – Gastrointestinālā trakta vēža profilakses pētījums, prognozējot atrofisko gastrītu un kolorektālos bojājumus) izstrādes procesu.

GISTAR projekta sanāksmē piedalījās ESF projekta darba grupa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji  un citu ieinteresēto organizāciju un potenciālo sadarbības partneru pārstāvji.


GISTAR PROJEKTA DARBA SANĀKSME
GISTAR:  Gastrointestinal cancer prevention study by predicting atrophic gastritis and colorectal lesions – Gastrointestinālā trakta vēža profilakses pētījums, prognozējot atrofisko gastrītu un kolorektālos bojājumus

13.00 – 13.15

GISTAR projekta izstrādes virzība

 

M.Leja

13.15 – 14.00

Protokols. Pilotpētījuma iecere

 

M.Leja

14.00 – 14.30

Diskusija

 

 

14.30 – 15.10

Iekļaušanas/izslēgšanas kritēriji, informētās piekrišanas forma, aptaujas anketa 

 

I.Upmace

15.10 – 15.30

Diskusija

 

 

15.30 - 15.50

Datu ievades sistēmas iespēju demonstrējums – lietotāju reģistrācija, jauna respondenta datu ievadīšana.

 

S.Paršutins

15.50 – 16.10

www.gistar.eu mājas lapas demonstrējums

 

A.Kiršners

16.10 – 16.30

Anketētāja rokasgrāmata

 

I.Kokle-Narbuta

16.30 – 17.00

Secinājumi, sanāksmes noslēgums

 

M.Leja


GISTAR grupas sanāksme notika 2012. gada 22. - 23. martā Rīgā. Sanāksmē piedalījās atbildīgie pētnieki no visiem zinātniskajā projektā iesaistītajiem centriem, eksperti no Starptautiskās Vēža Izpētes Aģentūras, Karolinskas institūta (Zviedrija), Tehnikon Universitātes (Izraēla), Somijas un Lietuvas, kā arī vietējo zinātnieku grupa. Latvijas Univesitāte bija GISTAR grupas sanāksmes organizators.  Sanāksmes laikā tika apspriesti zinātniskā pētījuma protokols, juridiskie jautājumi, aptaujas anketas un datu bāze, kā arī prezentēti pētījuma centri. Sanāksmes laikā notika preses konference, kurā piedalījās:

Rolando Herrero, IARC Prevencijas un ieviešanas grupas vadītājs. IARC ir vadošā pasaules organizācija ar vēža izpēti saistīto pētījumu veikšanai.
Viktors Pasečņikovs, internās medicīnas un gastroenteroloģijas profesors, Stavropoles Medicīnas universitāte, ASV izdotas grāmatas par agrīnu kuņģa vēža diagnostiku galvenes redaktors, viens no vadošajiem Krievijas zinātniekiem kuņģa vēža izpētē.

Indriķis Muižnieks, profesors, Latvijas Universitātes zinātņu prorektors.

Mārcis Leja, asociētais profesors, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Zinātnes daļas vadītājs, Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs, LU projekta „Agrīnas audzēju diagnostikas un novēršanas starpdisciplināra izpētes grupa” zinātniskais vadītājs.

Olof Nyren, profesors, Karolinskas institūts, Zviedrija, viens no vadošajiem Zviedrijas epidemiologiem ar būtisku pieredzi gremošanas saslimšanu, jo īpaši, kuņģa vēža epidemioloģijā. Vairāku grāmatu līdzautors par kuņģa vēža epidemioloģiju.

Lars Engstrand, profesors mikrobioloģijā, Karolinskas institūts, Zviedrija. Viens no Eiropā vadošajiem zinātniekiem kuņģa mikrobiālās floras izpētes jomā saistībā ar dažādām saslimšanām. Veikti un tiek plānoti kopēji pētījumi ar Latvijas Universitāti.

Sergejs Pimanovs, profesors, Valsts Medicīnas Universitāte Vitebska, Baltkrievija.

Haitham AmalTECHNION Universitāte Izraēla. Šīs universitātes zinātnieku grupa attīsta unikālu tehnoloģiju – gaistošo marķieru diagnostiku izelpojamā gaisā. Izstrādē attiecībā par kuņģa vēzi un pirmsvēža stāvokļiem piedalās arī Latvijas zinātnieki.

Osamu Ishino, Eiken Chemical Co. Tokija, Japāna, Eiken kompānija ir vadošais pepsinogēnu testu ražotājs Japānā un vadošais moderno imūnķīmisko kolorektālā vēža skrīninga testu piegādātājs Eiropā.

Sanāksmes dienas kārtība:
 

,,Gastrointestinālā vēža profilakse – pašreizējie rezultāti un perspektīvas’’

2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA/VIAA/016 “Starpdisciplināra izpētes grupa agrīnai vēža diagnozei un profilaksei: GISTAR - Gastrointestinal cancer prevention study by predicting atrophic gastritis and colorectal lesions (Kuņģa-zarnu trakta vēža profilakses pētījums prognozējot atrofisko gastrītu un kolorektālos bojājumus)

2012. gada 22.-23. marts, viesnīca ,,AVALON’’ Kalēju ielā 70, Rīga

1. diena: 2012. gada 22. marts (09.00-18.0009.00-18.00). Sinhronā tulkošana: angļu - krievu; krievu - angļu

09.00

Atklāšana

Indriķis Muižnieks / Latvijas Universitāte/

Tiks precizēts / Izglītības un zinātnes ministrija, Latvija/

Tiks precizēts / Veselības ministrija, Latvija/

09.30

IARC ievads

Rolando Herrero /IARC, Francija/

09.40

Iepazīšanās

Katrs dalībnieks iepazīstina ar sevi

09.50

Kuņģa vēzis Austrumeiropā un pasaulē

Viktors Pasečņikovs /Krievija/

10.10

Kur šobrīd esam kuņģa vēža skrīninga jomā?

Mārcis Leja /Latvija/

10.30

Kafijas pauze

 

10.50

GISTAR projekta protokola priekšlikums

Mārcis Leja /Latvija/

11.20

Epidemiologa komentāri

Olof Nyren /Zviedrija/

11.35

Pētījumu subjektu aplēses

Teppo Huttunen /Somija/

11.55

Vispārēja diskusija

 

12.35

Pusdienas

Preses konference

 

 

13.45

Pepsinogēna testu salīdzinājuma pētījums

Ilona Vilkoite,

Mārcis Leja /Latvija/

 

14.05

Diskusija

 

14.25

Pierādījumi par fēču slēpto asiņu piejaukuma testu pētījumiem

Mārcis Leja,

Daiga Šantare /Latvija/

14.45

Kafijas pauze

 

 

15.15

Gaistošie marķieri vēža noteikšanai

Haitham Amal /Izraēla/

15.25

Standartizēta patoloģijas testēšana

Inta Liepniece-Karele ,

Dainius Jančiauskas /Latvija/

15.35

Paņēmieni mikrobiotas analīzei

Lars Engstrand /Zviedrija/

16.10

GISTAR tīkls, tiešsaistes informācijas sistēma

Sergejs Paršutins,

Arnis Kiršners, Nauris Ješkevics /Latvija/

16.55

Medicīnas shēma eradikācijas terapijai

Mārcis Leja /Latvija/

17.05

Juridiskie jautājumi

Jānis Skārds /DOKUMEDS, Latvija/,

Anna Belkovets /Krievija/

17.25

Izmaksu efektivitātes aprēķini un modelēšana

Kārlis Purmalis,

Jānis Kasalis /Latvija/

17.40

Diskusija

 

 

 

2.diena: 2012. gada 23. marts (9.00 – 16.00). Sinhronā tulkošana: angļu – krievu; krievu - angļu

09.00

Vispārējs ieskats dalībai GISTAR projektā

Mārcis Leja / Latvija/

09.10

Populācijas aptauja par dzīvesveidu un medicīnisko anamnēzi: prezentācija un diskusija

Inga Upmace/Latvija /,

Jin Young Park /IARC, Francija/

10.10

Standarta darba procedūras fēču slēpto asiņu piejaukuma testiem (iekļauj demonstrāciju)

Daiga Šantare,

Roberts Tjurjapins /Latvija /

10.30

Kafijas pauze

 

11.00

Pacientu informācijas materiāli (parakstīšanās par piekrišanu, konkrētu pētījumu bukleti)

Ilze Kikuste /Latvija/,

Anna Belkoveca /Krievija/

11.20

Standarta darba procedūras asins paraugu ievākšanai

Mārtiņš Kālis /Latvija/

11.40

Pusdienas

 

12.40

Standarta darba procedūras gaistošajiem marķieriem (ar video)

Konrāds Funka /Latvija/,

Haitham Amal /Izraēla/

12.55

Standarta darba procedūras paraugu loģistikai

Jānis Skārds /DOKUMEDS, Latvija/

13.10

Standarta darba procedūras ednoskopijai (t.sk. kuņģa mikrobiotas biopsijas)

Ilze Kikuste /Latvija/

13.30

Kafijas pauze

 

14.00

Reģionu prezentācijas (prezentācija ietver informāciju par populāciju, iespēju apsekot 4000 pacientu, kuņģa un kolorektālā vēža izplatību, tehnisko iekārtu pieejamību un kompetenci, iespējām uzaicināt iesaistītās personas uz atkārtotu apskati (arī Vēža reģistra pieejamība) u.c. ar protokolu saistītus būtiskus faktorus)

10 min. katrs+ 10 min. katra diskusijai

Viktors Pasečņikovs /Krievijas Dienvidu reģions –Stavropole un tuvējā apkārtne/

Rustams Abdulhakovs /Kazaņa, Krievija/ Anna Belkovets /Novosibirska, Jakutija, Krievija/

Vladislavs Cukanovs /Krasnojarska, tuvējā apkārtne, Krievija/

Sergejs Pimanovs /Vitebska, Baltkrievija/

15.00

Finansējuma jautājumi

Mārcis Leja: Vispārējs apskats

Rolando Herrero /IARC, Francija/

Viktors Pasečņikovs /Krievija/

Anna Belkovets / Krievija/

Rustams Abdulhakovs / Krievija /

Vladislavs Cukanovs / Krievija /

Sergejs Pimanovs / Baltrievija /

Kristina Galihanova /Latvija/

Andris Deniņš /Latvija/

Jānis Balēvičs /Latvija/

Citi

16.00

Atvadīšanās un nākamās sanāksmes plānošana

Mārcis Leja /Latvija/

 

Papildus individuālās darba grupu diskusijas

GISTAR projekta koncepcija ir tikusi izstrādāta, balstoties uz Eiropas Sociālā fonda projekta “Starpdisciplināra izpētes grupa agrīnai vēža diagnozei un profilaksei”, Nr. 2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA/VIAA/016 rezultātiem, ko realizē Latvijas Universitāte. Seminārs tiek finansēts no šī projekta.

Organizē Latvijas Universitāte
Sadarbībā ar:
IARC (International Agency for Research on Cancer – Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra)
RAKUS (Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca)

  

2009/0220/1DP/1.1.1.2.0/09/APIA

 
Copyright 2012-2024 by Institute of Clinical and Preventive Medicine, University of Latvia